Overlijden Angelique van Berlo

Overlijden Angelique van Berlo

3 December 2016


 Angelique van Berlo 

13-08-1968 - 11-11-2016 

Herdenkingsdienst; Zondag 11 December om 12:00 in de Kerk te Keldonk.

Henk Tiebosch 

Op 11 November hebben we, toch nog onverwachts, na een ziekbed van 2 jaar afscheid moeten nemen van onze geweldige muzikante/docente Angelique van Berlo. 

Eind jaren zeventig heb ik haar de eerste vaardigheden op het accordeon mogen leren, waarna ze altijd met veel passie de vele mogelijkheden van dat instrument heeft uitgedragen.

In feite is zij een van de mede-oprichters van ons Torkest, want in de huiskamer van haar tante Marietje Looymans te Erp hielden wij onze eerste repetities. Na het voltooien van haar accordeonstudie aan het Tilburgs Conservatorium kwam ze al snel weer in het vizier van de Veghelse Muziekschool en werd een enthousiaste collega voor de accordeonafdeling.

Ons Torkest heeft wel als een rode draad door haar leven gelopen als speelster maar ook als dirigente. In Torkest leerde zij tevens medespeler Peter van den Heuvel kennen en dat werd later haar levenspartner in het verre Canada. Als ze op familiebezoek kwam bij haar ouders in Keldonk werd steevast onze repetitie op de vrijdagavond bezocht, alwaar ze niet schroomde om mee te spelen of om te dirigeren.

Ook in Canada stond Torkest hoog in haar vaandel, want zij was het die – met een andere geweldige muziekvriendin Freda Leenders – twee schitterende concertreizen verzorgde voor Torkest.

Van gastgezinnen in haar woonplaats Carlisle en vele concerten tot zelfs een onvergetelijke accordeon-clinic van hét Canadese accordeoncoryfee Joseph Marcerollo kwamen uit haar organisatietalent.

Samen met Peter kreeg zij 3 prachtige kinderen, tw. David, Jakob en Ana, die uiteraard niet aan de  kennismaking met muziek konden ontkomen. Angelique's laatste dagen heb ik, ook met veel verdriet uiteraard, gelukkig mogen bijwonen en telkens bij het betreden van haar woning klonken zeer muzikale geluiden op de viool, piano en harp van haar kinderen.

Het was ook heel bijzonder om haar te verrassen op gepaste accordeonmuziek op haar ziekbed, want uiteraard had ik mijn kleine witte accordeonnetje als handbagage naar Canada meegenomen.

Als laatste compositie heb ik voor haar “Chiquelin de Bachin” gespeeld van Astor Piazzolla, omdat dat geweldige muziekstuk laat voelen “verdriet” om haar te moeten gaan verliezen en “vreugde” dat we Angelique hebben leren kennen. Inmiddels ben ik druk bezig om voor Torkest hiervan een mooie bewerking te maken met ook een vleugje van het Canadese volkslied “Oh Canada” en van ons “Wilhelmus” daarin verwerkt.

Onze gedachten aan de mooie momenten met haar zullen ons steeds bijblijven, maar vooral ook uitgaan naar haar kinderen David, Jakob, Ana en haar liefdevolle echtgenoot Peter!

Henk Tiebosch


Cathelijn van der Meijden

De muziek die we samen maakten bij Torkest, de muziek die ze me als accordeonlerares gaf om te oefenen of om samen te spelen, de muziek ook die gezongen werd tijdens uitjes en op langere reizen.Als ik aan Angelique denk, denk ik aan muziek. 

En aan haar warmte, vriendschap en lieve belangstelling voor anderen. 

Als conservatoriumstudente kreeg ze van Henk de gelegenheid haar dirigeren te oefenen en werd Free World Fantasy echt haar stuk.

Ook nadat ze naar Canada was verhuisd bleef Torkest belangrijk voor haar en ze kwam zoveel mogelijk naar een repetitie als ze in Nederland was. In 2014 speelde ze voor het laatst mee tijdens ons optreden op Fabrique Magnifique.

We hebben mooie herinneringen aan onze twee bezoeken aan Canada en alles wat ze samen met Frieda daar voor ons heeft gedaan. 

Lieve Angelique, bedankt voor je bijzondere vriendschap.

Cathelijn van der Meijden

 

 

Zondag 11 December a.s. is er om 12:00 een herdenkingsdienst in de kerk te Keldonk. 
Na afloop is er voor belangstellenden een lunch bij de vader van Anglique, aan de Morgenstraat 9 te Keldonk.

 

Nederlands