Torkest Veghel

Torkest Veghel

Torkest_1974

In 1973 als accordeondocent in Veghel bij de Veghelse muziekschool met ca. 20 leerlingen, probeerde ik al snel om een ensemble op te starten, iets wat mijns inziens een schitterende aanvulling is op individuele of groepsles. Het sociale contact werkt in vele gevallen enorm stimulerend, bovendien ben ik als doorsnee muzikant eerder in staat iets fijns te maken met anderen samen dan als solist alleen. In het prille begin bleek het opstarten van een ensemble niet simpel, mede doordat onze muziekschool een streekschool is. Daardoor komen de leerlingen vanuit het gebied Boerdonk tot Berlicum en vergt een tweede bezoek aan de muziekschool veel organisatie.

Maar in 1983 werd reeds een begin gemaakt met Torkest, naast de inmiddels al bestaande kleinere groepjes van beginners. Bij de Familie Looijmans te Erp klonken in de huiskamer de eerste noten van het Torkest. De spelers van het eerste uur waren: Brigitte Looijmans, Helma van der Heijden, Peter van de Heuvel, Ingrid van Berlo, Marga van Asseldonk en Angelique van Berlo. Angelique, een enthousiaste accordeonfan, is inmiddels aan het Tilburgse Conservatiorium en de Universiteit van Utrecht afgestudeerd als docente Schoolmuziek en Accordeon. Daarna emigreerde zij samen met oud-Torkestlid Peter van de Heuvel naar Canada. Zij is de hoofdreden van ons bezoek aan Toronto geweest. Al gauw werd in de Veghelse Muziekschool, toen nog aan de Bimd, gerepeteerd.

Nu sinds een aantal jaren wordt aan de Mr. van Coothstraat 11 gerepeteerd. Torkest bestaat nu uit 27 accordeonisten en 2 slagwerkers. De leden zijn van de leeftijd van 15 tot 35 jaar en combineren gezelligheid en muziek op een hoog niveau. De laatste jaren werd Torkest steeds internationaler en traden we op in Canada (2x), Zweden, Denemarken, Rusland, China en Schotland. In 1998 werd de 1e cd “Confidence” opgenomen en in 2008 de 2e cd "Melodia del mondo". Naast Torkest zijn er ondertussen ook nog 2 andere ensembles onstaan: The Javes en d'Accord. Met zijn drieën maken zij deel uit van MIK kunsteducatie.

Nederlands